Farmacotherapeutisch Overleg (FTO)

Het Farmacotherapeutisch overleg ( FTO) is een overleg tussen huisartsen en apothekers over de behandeling van ziekten met medicijnen in het algemeen.

Tijdens het FTO bespreken huisartsen en apothekers hoe patiënten kwalitatief zo goed mogelijk met medicijnen kunnen worden behandeld. Dit kan gaan over de behandeling van groepen patiënten met veel voorkomende ziekten en problemen, zoals bijvoorbeeld diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten, astma en COPD, maag-darmklachten, slecht kunnen slapen en pijn. Maar ook over de behandeling van gezondheidsproblemen zoals migraine, reuma en depressie.

Tijdens het FTO bespreken we onder meer het maken van een goede keuze van medicijnen, de werking, de bijwerkingen en het gebruik van medicijnen. Ook bespreken we de informatie die wij aan patiënten verstrekken over medicijnen. We willen informatie geven die van tevoren goed is afgestemd. Bijvoorbeeld hoe we patiënten informeren die een medicijn voor het eerst gaan gebruiken. Of hoe patiënten met astma en COPD uitleg kunnen krijgen over het gebruiken van hun inhalatiemedicijnen.