Waarom aandacht voor depressie?

1 op de 5 mensen in Nederland krijgt op enig moment in zijn leven een depressie. Het kan ons allemaal overkomen! Hulp vragen bij depressie is moeilijk. Mensen schamen zich vaak voor hun gevoelens, willen anderen niet lastig vallen, twijfelen “of het wel erg genoeg is” en weten regelmatig niet wat ze kunnen verwachten van hulpverleners. Ze stellen daarom de vraag om hulp soms tot jarenlang uit. Terwijl samen over depressie praten juist kan helpen!

Bijna de helft van de mensen met een depressie zoekt pas hulp na aansporing door anderen. En dáárom hebben wij (Huisartsen en hun praktijkondersteuners Geestelijke gezondheidszorg, apothekers en fysiotherapeuten, het maatschappelijk werk en de wijkcoaches van Participe, Amstelveen Sport en Prezens én ervaringsdeskundigen) de handen in elkaar geslagen en willen we meer aandacht voor depressie! Gefinancierd door Zorg en Zekerheid hebben we de #ikhebjenodig campagne ontwikkeld.

Met de #ikhebjenodig campagne willen we bewoners van Amstelveen leren de signalen van depressie bij zichzelf en anderen te herkennen. Mensen leren hoe ze in gesprek met elkaar kunnen gaan en de ander kunnen stimuleren om hulp te gaan zoeken. We hebben hiervoor ook een gesprekstaal met symbolen ontwikkeld. De ‘hoe-voel-je-je’ symbolen kunnen worden gedownload en zo op whatsapp gebruikt worden.

#ikhebjenodig vertelt de verhalen van mensen (en hun naasten) die een depressie (gehad) hebben. Tevens vind je meer informatie over het hulpaanbod.

We hebben elkaar nodig, laten we er voor elkaar zijn!

images